Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.
Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.

Rozkoszuj się w smakach Nadrenii- Palatynat

Nadrenia Palatynat, stanowi jeden z krajów związkowych Niemiec. To doskonałe miejsce na spędzenie zaplanowanego urlopu. Region ten przyciąga smakoszy wyjątkowo pysznych dań. Z uroków Nadrenii korzystają słynie zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Region Nadrenii- Palatynat słynie z gastronomii na bardzo wysokim poziomie. Co zatem warto spróbować, wybierając się w te rejony?

Kuchnia w Nadrenii- Palatynat

Kuchnia niemiecka potrafi naprawdę zaskoczyć zawłaszcza wtedy, gdy coraz bardziej będziemy zagłębiać się w jej tajniki. Wbrew pozorom i na przekór panującym opiniom, kuchnia niemiecka potrafi być naprawdę różnorodna, co nie zmienia faktu, że najczęściej jest jednak dość tłusta. Odnajdą się tam zatem te osoby, które uwielbiają spożywać obfite dania, niekoniecznie patrząc na ich kaloryczność.

Rejon Nadrenii- Palatynat charakteryzuje się dość obfitymi śniadaniami, na które serwuje się najczęściej białe kiełbaski, sery, jajka, wędliny oraz różnego rodzaju dżemy i musli. Jeśli chodzi o dania obiadowe, to podstawowym składnikiem jest chleb oraz jego odpowiedniki w postaci różnorodnego pieczywa. Obiad zazwyczaj składa się z ziemniaków, kapusty i solidnej porcji mięsa. Wybór mięs podczas niemieckiego obiadu jest podobny do wyboru chleba. Dominuje wołowina, wieprzowina, boczek, drób, a nawet golonka. Rzadziej, ale jednak pojawia się także mięso z sarny, dzika lub zająca. Alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków są często frytki lub placki ziemniaczane, ale zdarzają się także knedle lub kluski śląskie. Jeśli chodzi o zupy, to nie są one aż tak popularne, niemniej jednak wśród tych dostępnych dominuje gulaszowa (gulaschsuppe), cebulowa (zwiebelsuppe), ziemniaczana (kartofelsuppe) i bulion (bruhe).

Bogactwo ryb

Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem Nadrenia oferuje bogaty wybór ryb. Wybierać można spośród świeżo łowionych pstrągów, sandaczy, śledzi i karpi. Doskonałą propozycją dla wegetarian jest pasta z sera camembert, żółtka i masła, która podawana jest z surową cebulą, pokrojoną w drobne kawałki i preclami. Niemcy, to także królestwo szparagów, podawanych do obiadu jako idealne dopełnienie całości.

Ciasto do popołudniowej kawy

Specjalnością regionu są przede wszystkim ciasta, głównie sernik i szarlotka, ale także placki z owocami (najczęściej ze śliwką lub z wiśnią). Oprócz tego koniecznie trzeba spróbować kaiserschmarrn, czyli niesamowitej bomby kalorycznej w postaci naleśnika skrojonego w cienkie paski, który podawany jest z cukrem, rodzynkami i syropem owocowym. W okresie karnawału Niemcy zajadają się głównie pączkami.

Tak ciężka kuchnia, nie może obejść się bez sprawdzonych sposobów na lepsze trawienie. Doskonałą rozrywką po obfitym obiedzie, będzie spacer po licznych ścieżkach lub wycieczka rowerowa wzdłuż czarujących krajobrazów. Nie bez powodu bowiem Nadrenia- Palatynat szczyci się mianem krainy rowerów i wędrówek.