Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.
Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.

Szlakiem kulinarnym po Nadrenii Północnej – Westfalii

Nadrenia Północna – Westfalia, to bardzo zróżnicowana część Niemiec. Oprócz mnóstwa ciekawych zabytków, życia, które tętni przez całą dobę i pięknej przyrody, obfituje także w doskonałe przysmaki kulinarne. Lokalne dania cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród mieszkańców, ale także wśród turystów. Co warto spróbować, jeśli planujemy wybrać się w te rejony?

Regionalne specjały NRW

Każdy region Niemiec, również Nadrenia Północna- Westfalia ma swoje regionalne dania. Jednym z tych, które zdecydowanie warto spróbować jest Rhenish Himmel und Äd, czyli potrawa składająca się ze smażonej kaszanki, ziemniaczanego zacieru, jabłka i smażonej cebuli. Oprócz tego, do nadreńskich przysmaków zaliczają się także owoce morza, których w tamtym regionie jest niesamowicie dużo. Typowym daniem, które składa się z owoców morza jest Muscheln nach rheinischer Art, czyli mule z Morza Północnego. Za ich wyjątkowy smak odpowiada sposób przyrządzenia. Mule duszone są razem z włoszczyzną, doprawione zielem angielskim, czosnkiem i liściem laurowym. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają chleb, dlatego wykorzystują go w większości swoich potraw. Popularny stek, zwany Krüstchen, podawany jest na kromce żytniego chleba lub toście. Do tego koniecznie jajko sadzone, sałatka ziemniaczana oraz frytki lub pieczone ziemniaki. Döppekooche, kiedyś jadane głównie przez biedaków, obecnie stanowi doskonały, westfalski przysmak. Döppekooche, to babka ziemniaczana z boczkiem i porem, podawana w towarzystwie kiełbasy, i co zaskakujące – musu jabłkowego.

Nadreńskie przekąski i desery

Niezwykle smaczną i bardzo szybką przekąską w tym rejonie jest Kottenbutter, czyli kanapka z żytniego chleba, na której znajduje się wędzone salami, cebula i musztarda. Dla tych, którzy uwielbiają desery i słodycze z pewnością przypadną do gustu niemieckie pierniki z Akwizgranu. Kiedyś jadane wyłącznie raz w roku, były symbolem bogactwa i wysokiej pozycji społecznej. Dziś, Aachner Printen dostępne są przez cały rok, a nawet doczekały się własnego muzeum (Akwizgrańskie Muzeum Pierników).

Nadrenia Północna- Westfalia, to doskonały region dla każdego turysty. Duża różnorodność serwowanych dań sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dania mięsne, ziemniaczane, a do tego owoce morza i słodkie pierniki skutecznie umilą każdy pobyt w tym malowniczym rejonie.