Okazuje się, że wśród seniorów (Senioren) nawet co druga osoba jest niedożywiona. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie głodu. Dodatkowo wiele procesów fizjologicznych spowalnia. Masa wątroby spada o 30-40 procent, a po 70. roku życia o 20 procent zmniejsza się również masa mózgu. Jak zatem walczyć z niedożywieniem seniora?
Czy starsza osoba otyła może być niedożywiona?
Wydawać by się mogło, że wśród osób niedożywionych dominują przede wszystkim osoby szczupłe. W sumie jest to w miarę racjonalne wytłumaczenie. Niemniej jednak niedożywienie (Unterernährung) może występować również wśród osób otyłych i z nadwagą. Spożywanie dużej ilości posiłków wcale nie oznacza, że do organizmu zostaje dostarczona odpowiednia ilość składników odżywczych. Posiłki o dużej kaloryczności, ale znikomych wartościach odżywczych nie sprawią, że organizm dostanie potrzebną dawkę witamin i minerałów. Żywność wysoko przetworzona posiada jedynie puste kalorie, których dostarczanie do organizmu nic nie wnosi. Niedożywienie prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu, trzustki, wątroby, serca i nerek. Ponadto osłabia się odporność organizmu, dlatego seniorzy dość często zmagają się z infekcjami.
Problem z układem pokarmowym wśród seniorów
Osoby starsze (altere Person) mają problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Najczęściej taki stan rzeczy wynika ze złych nawyków żywieniowych. Ponadto zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i podopieczny (Schutzling) nie odczuwa głodu. Oprócz tego występują zaburzenia wchłaniania składników odżywczych głównie przez wzgląd na mniejszą ilość kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Zmniejsza się również perystaltyka jelit, przez co u seniorów pojawia się również problem z zaparciami.
Problem ze smakiem u osób starszych
Zaburzenia smaku spowodowane są spadkiem wrażliwości kubków smakowych. Podopieczny (Schutzling) może uskarżać się na mdłe i mało smaczne pokarmy. Powodem niechęci do jedzenia są również pojawiające się braku w uzębieniu. Zmniejszony metabolizm sprawia, że seniorzy powinni spożywać zdecydowanie mniejszą ilość produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej wykluczyć z diety mięso wieprzowe i wołowe, wędliny i produkty mleczne o wyższej zawartości tłuszczu.
Jak zaplanować dietę seniora (Senioren), by zmniejszyć ryzyko niedożywienia?
Należy zadbać, aby senior spożywał:
- 4-5 regularnych posiłków w ciągu dnia,
- 5 porcji surowych warzyw i owoców,
- minimum 2 litry wody dziennie,
- jedną porcję 100-150g mięsa drobiu lub ryby,
- raz w tygodniu porcja tłustej ryby morskiej
Ponadto należy ograniczyć spożywanie soli i gotowych mieszanek sosów. Osoby po 65. Roku życia powinny przyjmować również codzienna dawkę witaminy D (800-1000IU na dobę).