Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.
Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.

Badenia- Wirtembergia i jej kulinarne przysmaki

Badenia- Wirtembergia położona jest w południowej części Niemiec. Region ten posiada bardzo bogatą historię, a ponadto liczne atrakcje, które rokrocznie zachwycają tłumy turystów. Badenia- Wirtembergia, to także moc atrakcji kulinarnych. Podpowiadamy,co warto spróbować, wybierając się na wycieczkę kulinarną w tę część Niemiec.

Makaronowe Maultaschen

Wybierając się w ten region Niemiec, koniecznie trzeba spróbować Maultaschen, czyli kwadratowych pierogów, przyrządzanych z ciasta makaronowego. Maultaschen, wypełnione są farszem mięsno- szpinakowym i są niesamowicie smaczne. Badenia – Wirtembergia słynie również z mięs o bardzo wysokiej jakości, głównie dziczyzny oraz pysznych, regionalnych wędlin. Wspomniane mięso stanowi podstawę wielu obiadów i bardzo często występuje w połączeniu z makaronem lub ziemniaczanym rösti. Popularnym daniem głównym w Badenii są spätzle, dostępne w wielu różnorodnych odsłonach. Dania tego regionu zachowują to, co najlepsze w kuchni niemieckiej, czerpiąc jednocześnie z wielu dań, tradycyjnych u sąsiadów.

Świeże warzywa przede wszystkim

Niemcy uwielbiają świeżość warzyw, które bardzo chętnie dodają do swoich potraw. Zachodnia część Niemiec jest pod dużym wpływem dań z Francji i Szwajcarii, gdzie kuchnia regionalna jest zdecydowanie dużo lżejsza. Badenia- Wirtembergia jest miejscem, w którym można pospacerować po targach, obfitujących w żywność regionalną i ekologiczne produkty.

Słodka Badenia

Ważną rolę w rejonie Badeni – Wirtembergii odgrywają słodycze i desery. Zwłaszcza te, które zawierają dużą ilość owoców. Klasyką jest oczywiście niemiecki strudel z jabłkami i cynamonem. Oprócz tego warto spróbować oryginalnego rabarbaru w kisielu, a także lodów z kwiatu bławatka. Niemcy uwielbiają łączyć desery z delektowaniem się świeżo parzoną kawą.

Podróżując po kraju Niemiec można zauważyć, że w południowej części znajdują się smaczniejsze dania niż te, tradycyjne dla północnej części kraju. Kuchnia Badeni – Wirtembergii jest tego najlepszym przykładem. Region ten stanowi zagłębie wspaniałych restauracji i bardzo dobrych kucharzy.