Tradycyjna kuchnia bawarska, swoimi głównymi daniami bardzo przypomina kuchnie polską. To doskonała wiadomość dla tych, biorąc chociażby pod uwagę fakt pracy zarobkowej poza krajem, którzy są silnie związani z naszymi daniami. Nie do końca lekka kuchnia bawarska, mocno broni się przed napływającą zewsząd kuchnią innych państw, co tym bardziej przemawia na jej korzyść. Podpowiadamy, co warto spróbować będąc w Bawarii.
Zróżnicowana Bawaria
Kuchnia bawarska (Bayerische Küche) jest tak samo zróżnicowana, jak cała Bawaria. Każdy region ma swoją specyfikę i swoje dania, niemniej jednak każde z nich charakteryzuje się ponadczasowym smakiem. Tradycyjne bawarskie śniadanie (traditionelles bayerisches Frühstück), składa się z białej kiełbaski, precla i słodkiej musztardy. Niech Was nie zmyli nieciekawy wygląd takiego połączenia. Kiełbaski posiadają bardzo intensywny smak, a wyrabia się je z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, natki pietruszki i skórki z cytryny. Precle pokrywa gruboziarnista sól i są dostępne w zasadzie w każdym, bawarskim sklepie czy piekarni. Mogą występować jako dodatek do kiełbasek lub w połączeniu z opazdą, czyli bawarską pastą do chleba, która składa się z sera camembert i masła, doprawiona ziołami i cebulą.
Bezapelacyjnie golonka!
Wizyta w Bawarii, bezapelacyjnie musi wiązać się ze skosztowaniem tradycyjnej golonki (Knochel). Bawarczycy są mistrzami w przygotowywaniu golonki i tę sztukę opanowali do perfekcji. Ta najbardziej tradycyjna wersja, podawana jest w towarzystwie sosu pieczeniowego, knedla i kapusty. Golonka, to połączenie niesamowicie miękkiego środka i mocno przypieczonej skórki. W Bawarii golonka występuje nawet obok kurczaka z rożna. Kolejnym przysmakiem tej części Niemiec jest także sznycel po monachijsku, podawany z sałatką ziemniaczaną, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, chrzanem i cytryną. Będąc w Bawarii warto spróbować również Schweinsbraten, czyli pieczonej wieprzowiny, knedli-ziemniaczanych lub bułczanych oraz leberkäse, czyli zapiekanego pasztetu wątrobianego, podawanego na ciepło.
Bawaria na słodko
Słodka Bawaria, to przede wszystkim Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami. Występuje w wersji samodzielnej lub z bitą śmietaną bądź lodami waniliowymi. Oprócz tego polecamy również Kaiserschmarrn- omlet cesarski, Dampfnudel-knedel gotowany na parze, podawany na słodko oraz Germknödel z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblany sosem waniliowym i posypany makiem. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!