Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.
Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.

Tradycyjna kuchnia bawarska

Tradycyjna kuchnia bawarska, swoimi głównymi daniami bardzo przypomina kuchnie polską. To doskonała wiadomość dla tych, biorąc chociażby pod uwagę fakt pracy zarobkowej poza krajem, którzy są silnie związani z naszymi daniami. Nie do końca lekka kuchnia bawarska, mocno broni się przed napływającą zewsząd kuchnią innych państw, co tym bardziej przemawia na jej korzyść. Podpowiadamy, co warto spróbować będąc w Bawarii.

Zróżnicowana Bawaria

Kuchnia bawarska (Bayerische Küche) jest tak samo zróżnicowana, jak cała Bawaria. Każdy region ma swoją specyfikę i swoje dania, niemniej jednak każde z nich charakteryzuje się ponadczasowym smakiem. Tradycyjne bawarskie śniadanie (traditionelles bayerisches Frühstück), składa się z białej kiełbaski, precla i słodkiej musztardy. Niech Was nie zmyli nieciekawy wygląd takiego połączenia. Kiełbaski posiadają bardzo intensywny smak, a wyrabia się je z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, natki pietruszki i skórki z cytryny. Precle pokrywa gruboziarnista sól i są dostępne w zasadzie w każdym, bawarskim sklepie czy piekarni. Mogą występować jako dodatek do kiełbasek lub w połączeniu z opazdą, czyli bawarską pastą do chleba, która składa się z sera camembert i masła, doprawiona ziołami i cebulą.

Bezapelacyjnie golonka!

Wizyta w Bawarii, bezapelacyjnie musi wiązać się ze skosztowaniem tradycyjnej golonki (Knochel). Bawarczycy są mistrzami w przygotowywaniu golonki i tę sztukę opanowali do perfekcji. Ta najbardziej tradycyjna wersja, podawana jest w towarzystwie sosu pieczeniowego, knedla i kapusty. Golonka, to połączenie niesamowicie miękkiego środka i mocno przypieczonej skórki. W Bawarii golonka występuje nawet obok kurczaka z rożna. Kolejnym przysmakiem tej części Niemiec jest także sznycel po monachijsku, podawany z sałatką ziemniaczaną, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, chrzanem i cytryną. Będąc w Bawarii warto spróbować również Schweinsbraten, czyli pieczonej wieprzowiny, knedli-ziemniaczanych lub bułczanych oraz leberkäse, czyli zapiekanego pasztetu wątrobianego, podawanego na ciepło.

Bawaria na słodko

Słodka Bawaria, to przede wszystkim Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami. Występuje w wersji samodzielnej lub z bitą śmietaną bądź lodami waniliowymi. Oprócz tego polecamy również Kaiserschmarrn- omlet cesarski, Dampfnudel-knedel gotowany na parze, podawany na słodko oraz Germknödel z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblany sosem waniliowym i posypany makiem. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!