Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.
Doradzamy, pomagamy, zatrudniamy Panie i Panów do opieki nad osobami starszymi w domach prywatnych w Niemczech.

Niemieckie przysmaki kulinarne – Hesja

nice-care

Wbrew panującemu przekonaniu, kuchnia niemiecka to coś więcej niż tylko golonka z kapustą. Kraj ten posiada ogromną ilość tradycyjnych i smacznych dań, serwowanych w zależności od regionu. Dzisiaj skupiamy się na zachodniej części Niemiec- Hesji. Co dobrego oferuje nam ta część kraju?

Kraina sosem płynąca

Potrawy serwowane w Hesji, bardzo często podawane są w towarzystwie sosów. Najbardziej popularnym sosem jest Salsa Verde, który składa się z różnorodnej kompozycji ziół. Heską wersją sosu jest Grüne Soße, czyli zielony sos, który powstaje z jaj na twardo, octu, oleju, soli i mnóstwa ziół, w skład których wchodzą: pietruszka, szczypiorek, szczaw, rzeżucha, ogórecznik i trybula. Wśród dań głównych, z których słynie ta część Niemiec jest Lumpen und Flöhe, czyli kapusta kiszona, przyrządzana w połączeniu z kminkiem i boczkiem. Potrawa ta doceniana jest nie tylko za smak, ale również ze względu na szybkie i proste wykonanie. Pyszną przekąską, uwielbianą przez mieszkańców Hesji są także wędzone parówki wieprzowe w jelicie owczym, nazywane Frankfurter Würstchen. Zwiedzając zachodni region Niemiec, warto spróbować także popularnego marynowanego sera z cebulą (Handkäse mit Musik) oraz mocno przyprawionej kiełbasy wieprzowej (Nordhessische Bratwurst).

Co na deser?

Najczęściej polecanym deserem w zachodniej części Niemiec są heskie praliny. Ten słodki przysmak, wytwarzany jest z tradycyjnych dla tego regionu składników. Heskie praliny, to połączenie wina jabłkowego, wiśni, miodu i ziół, tych samych, które wchodzą w skład zielonego sosu.

Wspomniane potrawy, to doskonały dowód na to, że kuchnia niemiecka wcale nie musi być nudna. Oprócz tłustych kiełbas, ciężkiej kapusty i licznych sałatek ziemniaczanych, w niemieckim menu znajdują się także bardziej wykwintne potrawy. Ich rodzaj i sposób przyrządzania uzależniony jest od danego regionu lub landu. Z pewnością znajdzie się również coś specjalnego dla wielbicieli lżejszych posiłków, np. dania warzywne, owoce morza lub ryby.